Blogg

Blogga om trädgård

Nästan oavsett vad man är intresserad av, hur nischat det än är, kan man vara ganska säker på att det finns en blogg om det. I det stora hela är därför trädgårdsbloggar inte så unika, eftersom det är ett intresse som delas av många. Det som däremot särskiljer trädgårdsbloggar från många andra ämnen är den passion som ligger bakom bloggarna. Att skapa en vacker trädgård är nämligen mer eller mindre en heltidssyssla, och kräver därför enormt engagemang och glöd – något som brukar lysa igenom i blogginläggen.

Vilken riktning man väljer på sin trädgårdsblogg kan dock variera. En vanlig riktning är så klart att skriva om sin egen trädgård och de projekt man sysslar med där. Det går dock att driva en trädgårdsblogg även om man inte har en trädgård. Kanske har man ett stort odlingsintresse, men bor i lägenhet för tillfället? Då kan man skapa en blogg som handlar om hur man kompromissar för att kunna odla på balkongen och i lägenheten, och vilka smarta lösningar som finns. Man kan också välja att rikta in sig på en viss typ av växter, så som bloggaren Håkan Gidestrand som driver Maleviks rosenträdgård med tillhörande blogg, och som kallas för roskungen. Genom att nischa sig på detta sätt har man lättare att locka läsare till sin blogg, eftersom konkurrensen minskar. Det blir på det sättet lättare att etablera sig som den främsta expertbloggen inom just sitt område, som rosor i detta fall. Ytterligare ett förslag på nischer inom trädgårdsbloggosfären är att rikta in sig på en viss kultur, till exempel japanska trädgårdar eller engelska trädgårdar.

Något som är viktigt oavsett vad du bloggar om är bilder, och när du bloggar om ett visuellt ämne som trädgårdar är det särskilt viktigt. Det är inte heller svårt att fylla ut ett inlägg med bilder, oavsett vad det handlar om. Skriver du om vad du har gjort i trädgården den senaste tiden kan du till exempel visa resultatet, skriver du ett instruktionsinlägg kan du ha illustrerande bilder som komplement till texten, och de gånger då du inte skriver om något konkret kan du bara ha en dekorativ bild av din trädgård. Om du vill ta fina bilder till bloggen av din trädgård kvällstid, ska du gå in på Ljustema.se. Där finns massor med dekorativa solcellslampor till trädgården, som skapar mysig stämning och belyser det du vill framhäva i bilderna. Ett tips är att skriva ett inlägg om processen bakom att välja trädgårdsbelysning, eftersom även det är högst relevant för en trädgårdsblogg.