Blogg

Locka läsare till bloggen

De allra flesta som startat en blogg gör det för att de vill att andra ska läsa det de skriver – annars skulle man lika gärna kunna skriva en privat dagbok, istället för att lägga upp det på internet. Idag finns det också möjlighet att tjäna pengar på att ha många läsare, till exempel genom annonsering på ens blogg eller genom att bli en ”influencer” i så kallad Influencer Marketing (som du kan läsa mer om på Megapixelab.se).

Att locka läsare till sin blogg kan dock vara lättare sagt än gjort. Det finns så mycket innehåll på internet idag som tävlar om användarnas uppmärksamhet, att man verkligen måste sticka ut från mängden eller ha något unikt för att dra en stor läsarkrets. Om du själv driver en blogg och vill ha fler läsare kan det därför vara en god idé att se över ämnet på din blogg. Du kanske hittills har skrivit allmänt om sådant som intresserar dig, men ett visst ämne mer än andra. Överväg då att nischa in dig på detta ämne.

Något annat som är ett måste är att synas så mycket som möjligt och på så många olika platser som möjligt. Det betyder att du inte bara bör publicera dina inlägg på själva bloggen, utan också göra en uppdatering i alla sociala medier du har för att meddela att det finns ett nytt inlägg på bloggen (med en länk till inlägget, så klart). Sociala medier är det billigaste och mest effektiva sättet att sprida någonting idag – det kostar ingenting, men du kan få hjälp av dina egna följare och vänner att sprida inlägget vidare genom att de delar det. På exempelvis Facebook räcker det ofta med att de gillar ditt inlägg för att deras vänner ska se det i sitt flöde, vilket betyder att du når ut till fler potentiella läsare.

För att de potentiella läsarna som ser inlägget i olika sociala medier faktiskt ska klicka på länken och läsa inlägget, krävs det dock att det har en rubrik som väcker nyfikenhet. Att sätta en rubrik till dina inlägg är därför en fin balansgång, för det är också viktigt att den inte uppfattas som ”clickbait” – då är chansen liten att läsaren kommer att återvända till bloggen en gång till. Det kan också leda till att hela bloggen uppfattas som mindre trovärdig om man använder sig av rubriker som inte matchar innehållet eller om framstår som sensationella. En bra tumregel är att hålla rubriken kort och relevant till innehållet, och istället genom dess formulering väcka intresse hos läsarna. Några exempel på hur man kan göra det är att utforma rubriken som ett påstående (”Här är vårens snyggaste väskor”), som en fråga (”Är detta vårens snyggaste väskor?”), som en uppmaning (”Titta på vårens snyggaste väskor!”) och att använda sig av siffror (”Vårens 10 snyggaste väskor”).

Ett annat mycket bra sätt att locka läsare till din blogg är att interagera med andra bloggar. Genom att själv läsa andras inlägg och kommentera på dem öppnar du inte bara upp för en bra relation med andra bloggare, utan sprider också synligheten av din egen blogg. Se bara till att dina kommentarer är relevanta för inlägget – det ska inte vara en generell kommentar som du lämnar på hundratals bloggar. Då blir det uppenbart för både bloggaren och läsarna att det enda syftet är marknadsföring av din egen blogg.