Blogg

Livsstilsbloggar i fokus

Bloggar kommer i många olika former; de kan vara i artikelformat publicerat på en samlad sida, eller som en dagbok i webbformat. För varje intresse finns det garanterat en blogg och för varje ämne finns det garanterat ett blogginlägg. Detta oavsett om det gäller något specifikt som fiske eller hunduppfödning till något så allmänt som resor. Fokus kan ligga på antingen bloggaren som person eller på något mer ämnesinriktat. De bloggar som växt sig till stora varumärken i Sverige på senare tid är de så kallade livsstilsbloggarna, där karaktären, människan, bakom bloggen är i fokus. Det är då namnet på bloggaren som vanligast blir varumärket, vilket man kan se liknande hos till exempel klädmärken, där namnet på skaparen blir märkesnamnet. Nathalie Schuterman är ett märke som utvecklades från hennes egna namn till butikens namn. I artikeln Kika in hemma hos Nathalie Schuterman berättar hon om hur hon först var tveksam till att ta sitt egna namn till märket, men att det till slut blev så med inspiration från större märken som Barneys i New York. Hennes dotter Chloé är i nuläget en aktuell bloggare, med sitt namn som varumärke. Hennes blogg består till mestadels av bilder där man kan ta del av den mer glamorösa delen av hennes liv.

Livsstilsbloggar följer ofta tydliga mönster av mat, kläder, resor och varierande träning. Bloggprofilerna som är lokaliserade i Stockholm äter på de välkända krogarna och festar på de, så ansedda, lite finare klubbarna. Och varför skulle de inte? Strandvägen 1, Riche, Sturecompagniet, Kasai eller Taverna Brillo är alla trevliga ställen lokaliserade lokalt. Att man betalar minst lika mycket för restaurangnamnet och läget som för maten är tydligt, men som bloggare får man till detta även ett garanterat fint upplägg som passar på bild samt ett bra bord i restaurangen. När det kommer till kläder och inlägg av dagens outfit, även kallad OOTD (Outfit Of The Day), så är det inte längre bilder framför spegeln med en mobilkamera i handen som gäller. Utan ute i dagsljuset med sin personliga fotograf är det som gäller. Alla som rört sig mycket på Stockholms gator har troligtvis någon gång sett en pågående fotografering.

Detta medför en närhet till bloggaren, att man känner igen platsen som outfitbilder tas eller ofta går förbi krogarna de äter på, men samtidigt att det känns som en värld så långt bort. För man själv hamnar inte vid det där bordet med den bästa utsikten, och man själv går inte runt i stilettklackar och nyfönat hår på kullerstensgatorna i Gamla stan. Ändå fortsätter man att ta in drömbilden av hur det kunde se ut, och kanske gör det inget att man inte uppnår samma kvalité på matbilderna eller att man ser ut som en svettig gris efter sitt träningspass och inte förfriskad med sminket fortfarande på plats. För det är ändå trots allt dessa profilers jobb att producera drömbilden, bara att det nu sker i Stockholm och inte i Hollywood, där det redan kändes långt bort från början.