Blogg

Förmågan att påverka

Trots att mönstren i uppbyggnaden av en livsstilsblogg och skapandet av en bloggpersona kan vara tydliga finns det ändå skillnad i hur mycket man kan relatera till en bloggare. Vissa bloggar läser man för att se det otroliga livet som personen verkar leva, exempelvis Janni Delér. Hennes liv med resor och häftiga hotellrum skapar inte känslan av att det här är något som man själv kan ta in i sitt liv. Därför blir bloggen mer ett forum för underhållning med de fina bilderna och filmerna på ställen i världen som visas upp. Andra bloggare, så som Andrea Hedenstedt, så känner man en större samhörighet till bloggaren. Hon har ett relativt vanligt liv med inslag av lyxen som bloggauran har. Då är man istället attraherad av dennes sätt att tänka, inredningsstil eller något som inte är lika beroende av allt det där extraordinära. Fina bilder är självklart en stor del av även hennes framtoning, men i många fall är det snarare presentationen av materialet i bilden som gör de speciella och inte innehållet i sig, exempelvis en kaktus i vardagsrummet eller en fin dukning. Hon uttrycker själv att detta är en framtoning som hon valt att ha. I Dagens Nyheterartikeln Andrea Hedenstedt 20 år: Tar plats i alla kanaler uttrycker hon att hon tror andra människor kan relatera till henne då hon inte har en exklusiv framtoning som känns ouppnåbar. Utan hon är en vanlig tjej som ligger på samma nivå som bloggläsarna.

Båda dessa sätt av profilskapande kan ha stor påverkan på sina läsare. När någon, som Andrea, anses ha ett liv som är uppnåeligt kan även detta skapa press för läsare som inte alls kan känna igen sig. När ytan är fläckfri och perfekt från början är det lättare att ha med sig tankar om att detta faktiskt inte ens är en möjlighet för någon som inte är i bloggarens sits. Men vad ska bloggarna göra åt detta då? Vad har de för ansvar? Sanningen blir nog att problemet inte ligger hos en enskild bloggare som lägger ut en fin bild på sin lunch på Riche, utan på hela auran av perfektion som ligger över denna värld. Viktigt blir istället för läsaren att skaffa sig inspiration från flera olika fronter, eller kanske ännu viktigare, att sluta jämföra sitt liv med någon annans liv som man endast ser en pytteliten del av.