Blogg

Samarbeten ökar i stor utsträckning

Samarbeten är något som blivit lika vanligt för bloggare som bloggandet själv. Mellan företag och bloggare eller bloggare sinsemellan. Vanligt är att sidor som säljer kläder går ihop med en eller flera bloggare och skickar hem kläder utan kostnad till dessa för att de sen visar upp kläderna. I dessa sammanhang är det viktigt för bloggarna att vara tydliga med att det är ett samarbete. I artikel Sponsrade inlägg och smygreklam – vad säger lagen? uppges det att tillägg som “sponsrat”, “i samarbete med” eller “reklam” måste finnas med för att det inte ska vara ett lagbrott. Bloggare kan även skapa en kollektion tillsammans med en modekedja där de kommer få intäkter, främst baserade på marknadsföringen de bidrar med. Även här är det viktigt att när reklam sker för kollektionen, trots att det är ens egna, så framgår det tydlig. Sinsemellan bloggarna handlar det mer om ett utbyte av kändisskap och läsare.

När två offentliga personer gör något tillsammans kommer fans från bådas sida att engagera sig och se eller läsa vad som producerats. Vanligtvis skapas två inlägg eller två videos, en till varje domän, och på så sätt får båda högre antal läsare på sina inlägg.